Премини към основното съдържание

Състезание по международно публично право "Телдърс"

Telders International Law Moot Court Competition (Telders)

Страна: Нидерландия

Език: Английски

Официален сайт на състезанието: http://teldersmoot.com/

Обща информация:

Телдърс e състезание по международно публично право, което представлява симулация на процес пред Международния съд към ООН в Хага.  Състезанието съчетава писмена фаза и устни пледоарии по време на финалите в Хага, Холандия. В писмената фаза участниците изготвят писмени защити от страната на ищеца и на ответника (измислени държави, за целите на казуса). Следват европейските кръгове, в които всеки отбор пледира два пъти като ищец и два пъти като ответник. Финалът се играе между двата отбора, получили най-висока обща оценка от писмени защити и устни пледоарии, съответно от страната на ищеца и от страната на ответника. По традиция, големият финал се провежда в Двореца на Мира в Хага пред действащи съдии от Международния съд.

Казусите засягат разнообразни теми в областта на международното публично право, свързани с тълкуването и прилагането на международни договори, международно морско право, права на човека, защита на околната среда, международни въоръжени конфликти и др.

Организация и участници: 

Състезанието се организира ежегодно от 1977 г. насам от Лайденския университет в Холандия, като в него взимат традиционно взимат участие близо 40 от най-престижните университети в Европа, сред които и Софийски Университет „Св. Климент Охридски“.

Кратка история на представянето на България в състезанието:

През 2005 г. българският отбор в състав Зорница Зафирова, Симона Стайкова, Ивелина Бонева и Грета Анастасова, успява да постигне неочакван пробив и за пръв път попада сред първите десет в генералното класиране.

Възходящата тенденция е продължена през 2006 г., когато Йоана Костадинова, Цветелина Асенова, Диман Рохлев и Николай Младенски постигат най-доброто досега класиране за България – второ място.

През следващата 2007 г. Олга Николова, Владислава Стойнова, Мария Ковалакова и Николай Илчев завоюват пето място в крайното класиране и печелят наградата за най-добър мемориал на ответника.

През 2011 г., след четиригодишно прекъсване, българският отбор отново се нарежда сред най-добрите, като Елисар Башир и Димитър Лилков печелят шесто място в класирането на най-силните ищци в Европа.

През 2014 г. България отново успява да се класира сред 10-те най-добри отбора в състезанието. Студентите от СУ “Св. Климент Охридски” Цветелина ван Бентъм, Крис Спартанска, Милена Ангелова и Тони Ганев печелят 8-мо място в комбинираното класиране и 7-мо място в класирането за ответниците. Цветелина ван Бентъм е отличена сред 10-те най-добри оратори на състезанието.

През 2015 г. състезателите Лия Харизанова, Мартина Димитрова и Христина Пантева също са отличени сред 20те най-добри оратори на състезанието.

През 2016 г. българският отбор достига до финала на състезанието, където Анна-Мария Спасова и Валери Благоев пледират от страната на ищеца срещу отбора на Украйна. През 2018 г. Сибел Хасан и Симона Мокрева се класират на трето място като ищец, а Сибел Хасан отличена сред 10-те най-добри оратори.

През 2020 г., на база оценка на писмените защити, отборът на Юридическия факултет достига 7 място като ищец и 11 място като ответник, попадайки сред най-добрите 10 отбора в комбинираното класиране.

Изисквания към кандидатите и процедура по подбор: 

Подборът на студенти за участие в състезанието се организира през месец юни всяка година.

Изискванията към кандидатите са:

  • да са студенти по право или международни отношения 1-5 курс (но не и такива, които към момента на селекцията са 5-ти курс Право, респ. 4-ти курс Международни отношения);
  • да владеят отлично писмено и говоримо английски език;
  • да имат интереси в областта на международното публично право, международните отношения и дипломацията;
  • да имат умения за работа в екип;
  • да не са участвали в Telders в предишна година.

Процедура по подбор:

Кандидатите следва да изпратят автобиография и кратко мотивационно писмо на английски език на посочения в обявата имейл адрес. След преценка на документите се провежда събеседване на английски език с кандидатите, което може да включва и решаване на кратък казус. Високата мотивация на кандидатите е от съществено значение.

Подготовка за състезанието:

Отборът на СУ „Св. Климент Охридски“ традиционно се подготвя от специалисти в областта на международното публично право, които са имали успешни представяния в Телдърс и/или Джесъп. Тази традиция е възможно да претърпи промяна в бъдеще, в полза на по-активно въвличане на преподавателския състав на СУ „Св. Климент Охридски“, с оглед оказването на необходимата за целта подкрепа от университета. Активно съдействие на отбора оказват и практикуващи юристи с богат опит в областта. Подготовката е усилена и преминава през няколко фази.

Обучението започва през лятото, веднага след края на лятната сесия, с преглед и общотеоретична подготовка по международно публично право, разделена на няколко ключови теми. Провеждат се ежеседмични семинарни занятия, които включват обсъждане на ключови решения на Международния съд към ООН и придобиване на първоначални умения за работа с академични материали, писане и пледиране. След публикуване на казуса през октомври/ноември, започва работата по изготвянето на писмените защити. Срещите отново са предимно ежеседмични, с тенденция към зачестяване, като студентите се запознават по-задълбочено с международния обичай и приложимите решения, свързани с исковете, описани в казуса. След предаване на писмените защити през февруари/март, започва усилена подготовка за устните пледоарии (която е застъпена и преди предаването на писмените защити, макар и с по-малък интензитет). Студентите придобиват ценни умения, свързани с изнасяне на публична реч, представяне на правни становища в устна форма, поведение в зала. Провеждат се публични тренировки, на които присъстват юристи с опит в областта, както и специалисти по ораторско майсторство. По време на публичните тренировки всеки може да задава въпроси, като целта е развиване на умения за бърза реакция и аналитично мислене.

Важни дати:

  • юни – обявата за селекция на отбора се публикува на сайта на ЮФ, в сградата на Ректората и в социалните мрежи;
  • октомври/ноември  – публикуване на казуса на сайта на състезанието;
  • ноември – регистриране на отборите;
  • февруари/март – изпращане на писмените становища;
  • май/юни – финали на състезанието в Хага, Холандия.