Премини към основното съдържание

Състезание по международно публично право “Филип С. Джесъп”

Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition (JESSUP)

1. Място на провеждане: национални кръгове – България; международни кръгове - САЩ

2. Език: Английски

3. Официален сайт на състезанието: https://www.ilsa.org/  

4. Обща информация:

     „Jessup“ е най-голямото и най-престижно състезание по международно публично право в света. Състезанието представлява симулация на съдебен процес пред Международния съд на ООН. Участниците влизат в ролята на ищци и ответници, представляващи интереси на две държави, между които съществува правен спор. Състезанието протича в три основни етапа: изготвяне и изпращане на писмени защити, провеждане на национални кръгове и провеждане на международни кръгове във Вашингтон, САЩ.

5. Организация и участници:

     Състезанието се организира от ИЛСА (Международната асоциация на студентите по право). В него ежегодно вземат участие над 500 отбора от цял свят. рез последните няколко години в състезанието взимат участие около 700 юридически факултета от 100 държави по света,  с оглед на което то се явява най-голямото състезание по право за студенти в света.

6. Успехи на България в състезанието:

През 2015 г. отборът на СУ постигна безпрецедентен дотогава успех и се класира във фазата на директни елиминации на осминафинали. СУ печели и наградата за най-добра писмена защита на ищец. Освен това състезателите Цветелина ван Бентъм и Евгений Минчев се класират в топ 100 на най-добрите оратори - изключителен успех за българския отбор.

През 2016 г. отборът на СУ продължава с успехите си в индивидуалното класиране, когато Лия Харизанова и Златина Гаджева се класират в топ 100 на ораторите.

През 2017 г. в състезанието вземат участие над 550 отбора. СУ се представавя достойно като в отборната класация заема 16-то място в света. Освен това отборът подобрява и успехите си в индивидуалното класиране - Валери Благоев, Анна-Мария Спасова и Биляна Манова се класират в топ 100 на пледиращите измежду всички участващи университети.

През 2018 г. отборът на СУ отново постигна изключителен успех като трима от  състезателите ни - Валери Благоев, Велизар Кирилов и Кристиан Калчев - се класират в топ 100 на ораторите.

През 2019 г. наш отбор отново представя достойно университета на международните кръгове  във Вашингтон. Отборът затвърждава традиционно силното си представяне, като трима от участниците отново се класират в топ 100 на най-добрите оратори, а именно Иван Иванов, Дарио Круз и Сибел Хасан.

Отборът на СУ „Св. Климент Охридски“ постигна изключителен успех и през 2020 година. Състезателите Иван Иванов, Ива Белчева, Мирослав Йонов и Доника Ставрева бяха отличени с престижната награда на името на Richard R. Baxter за най-добра защита на ответник сред общо 750 участващи отбора.

7. Изисквания към кандидатите и процедура по подбор:

7.1. Изисквания към кандидатите:

- да бъдат студенти по Право или Международни отношения (включително студенти, на които им предстои  държавна сесия);

- да владеят отлично писмено и говоримо английски език;

- да имат интереси в областта на международното публично право;

7.2. Процедура по подбор:

     Селекцията за нов отбор се провежда в края на месец май - началото на месец юни. Тя включва два етапа. По време на първия етап кандидатите следва да  заявят желанието си да бъдат част от „Jessup“ отбора на университета, изпращайки автобиография и мотивационно писмо на английски език на предварително обявения имейл адрес.

     Одобрените по документи кандидати продължават към втория етап на селекцията – интервю. За целта всички допуснати до втори етап разполагат с една седмица, за да подготвят становището си по казус, предварително предоставен от треньорите на състезанието. Всички участници получават и помощни материали, за улеснение на подготовката си.

     По време на интервюто си кандидатите разискват основни спорни моменти от получения казус с панел, състоящ се от бъдещите треньори на отбора и бивши участници в състезанието.

8. Подготовка за състезанието:

След като селекцията бъде проведена и новият отбор бъде излъчен, започва лятна подготовка. По време на нея избраните участници изучават основни институти на международното публично право. За целта те получават материали за подготовка, като по преценка на треньорите се провеждат и периодични срещи (обикновено веднъж седмично), за да се дискутират по-важните въпроси.

Казусът за състезанието се публикува средата на месец септември, тогава започва и същинската част от подготовката, а именно изготвянето на писмените и устните защити. Крайният срок за подаването на писмените защити е първата половина на месец януари.

След това, обичайно, втората седмица на месец февруари се провеждат и националните кръгове на състезанието. Националните кръгове се провеждат в рамките на 3 дни (петък, събота и неделя) в Съдебната палата в гр. София, като в тях участват отбори от други български университети. Победилият отбор получава право да представи страната ни на международните кръгове на състезанието, които се провеждат през месец април във Вашингтон, САЩ.

9. Важни дати:

  • м. май – начало на селекцията за нов “Jessup” отбор – обявява се както чрез поставяне на плакати на централни места в сградата на университета, така и чрез публикации в  социалните мрежи;
  • м. май – провеждане на информационна среща, на която заинтересованите студенти имат възможност да се запознаят по-подробно със състезанието;
  • м. септември  – публикуване на казуса на сайта на състезанието;
  • м. ноември – краен срок за регистрация на отбора;
  • м. януари – изпращане на писмените становища;
  • м. февруари – национален кръг;
  • м. април – международен кръг на състезанието във Вашингтон, САЩ.