Премини към основното съдържание

Състезание по международно космическо право Манфред Лахс

Manfred Lachs Space Law Moot Court


Страна: Различен град в Европа всяка година
Език: Английски

Официален сайт на състезанието: http://iislweb.org/lachs_moot/


Формат:

Състезанието по международно космическо право Манфред Лахс (“Лахс”) се провежда ежегодно от 1992 г. Представлява симулация на съдебен процес пред Международния съд на ООН и е фокусирано върху актуален международно правен проблем в областта на космическото право.  Такива проблеми са отговорността на държавата за вреди при инцидент в космоса, както и за космически туристи; изграждането на съвместна космическа станция на луната и правния режим на Международната космическа станция, както и добиването на ресурси от космически тела. Участието предоставя възможност на студентите да пледират пред най-изтъкнатите авторитети в областта на космическото право и пред специалисти от Европейската космическа агенция и Международния институт по космическо право. Състезанието включва изготвяне на писмени защити и устни пледоарии изцяло на английски език. Състои се от два кръга, регионални и световни финали, които се провеждат по време на международния конгрес по астронавтика. 


Участници:  

От създаването си от Международния институт по космическо право през 1992 г., конкурсът за състезания по космическото право Manfred Lachs се разраства и обхваща пет региона на света: Северна Америка, Латинска Америка, Европа, Азия и Африка. Над 60 отбора участват ежегодно в това състезание.
Кратка история на България в състезанието: България участва в състезанието за пръв път през 2018 г. и още с първото си участие отборът от СУ достига финала на състезанието и печели награди за най-добра писмена защита и най-добър оратор за Светлозара Стоянова.


Изисквания към кандидатите:

В състезанието може да участва всеки студент бакалавър или магистър от юридически факултет, специалност Право и Международни отношения, включително студенти, явяващи се на държавни изпити през съответната година, имащи интерес в областта на международното публично право и космическо право.


Процедура по избор на отбор:


Процедурата по избор на отбор се провежда в края на месец юни или месец ноември, като се състои в изпращане на CV и кратко мотивационно писмо, последвано от интервю на английски език. Включва въпроси относно Международното публично право, мотивацията на кандидатите, както и тяхната заетост.

Важни дати:

Селекция – края на месец юни или началото на месец ноември.
Казусът за следващата година излиза в края на месец август.
Срок за предаване на писмени защити – месец февруари.
Устни кръгове - традиционно около 21-25 май.