Премини към основното съдържание

Поредица от публични лекции за конституционализма на извънредното положение и конституционните въображаеми (22-24 Април 2024)

В три поредни дни Юридическият факултет ще бъде домакин на дискусии в рамките на две лекционни поредици с изтъкнати чуждестранни преподаватели, организирани от проф. Мартин Белов.

На 22 април 2024 г. от 17 часа онлайн през Zoom (https://us02web.zoom.us/j/84420668603) ще се проведе първата лекция от лекционната поредица „Конституционни въображаеми“ (‘Constitutional Imaginaries’). Тя ще бъде изнесена от проф. Мартин Белов и д-р Мая Сахаджич, преподавател по Конституционно право в Университета в Утрехт (Нидерландия) и в Университета в Антверпен (Белгия) на тема „Конституционната геометрия като парадигма за подреждане на комплексни конституционни порядъци. Случаят с асиметриите“ (‘Constitutional Geometry as Paradigm for Ordering Complex Constitutional Orders. The Case of Asymmetries’). Повече информация ще намерите тук: https://law.uni-sofia.bg/bg/Constitutional_geometry_22042024.

Плакат

На 23 април 2024 г. от 17 часа онлайн през Zoom (https://us02web.zoom.us/j/89045010688) проф. Мартин Белов и д-р Сьорен Кейл (Институт по федерализма, Университет Фрибург, Швейцария) ще изнесат лекция на тема „Конституционализъм на извънредното положение, конституционна поликриза и регионализъм: поднационални подходи и опит с управление на кризи и извънредно положение“ („Emergency Constitutionalism, Constitutional Polycrisis and Regionalism: Sub-National Approaches and Experiences with Emergency and Crisis Management“). Лекцията е трета от поредицата „Конституционализъм на извънредното положение, конституционна поликриза и правова държава и демокрация в преход“ (‘Emergency Constitutionalism, Constitutional Polycrisis and Rule of Law and Democracy in Transition’). Информация за лекцията вижте тук: https://law.uni-sofia.bg/bg/Emergency_Constitutionalism_230424.

Плакат

На 24 април 2024 г. от 17 часа онлайн през Zoom (https://us02web.zoom.us/j/83212901537) заповядайте на втората лекция от лекционната поредица „Конституционни въображаеми“ (‘Constitutional Imaginaries’). За „Въображаемите територии“ (‘Imaginary Territories’) ще говорят проф. д-р Мартин Белов, заместник-декан на ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“ и проф. д-р Франческо Палермо, професор по Конституционно право в Университета във Верона (Италия) и директор на EURAC (Болцано, Италия). Подробности са достъпни тук: https://law.uni-sofia.bg/bg/Imaginary_territories_24042024.

Плакат