Премини към основното съдържание

Антон Каблешков, „Съдебната власт в България“

31.01.2022

А виждаме ли ние съдебната власт поставена високо и уважавана, ние така също смело можем да посочим и обществото за здрав организъм, пропит от морални начала и имащ бляскаво бъдеще, и в това няма, мисля, да ни опровергае историята, безпристрастно изучена.


31 Януари 1910 г. Антон Каблешков чете втората част на своята сказка пред Българското книжовно дружество на тема „Съдебната власт в България“.
Възпитаник на Императорския университет в Одеса, Каблешков е прокурор в Източна Румелия и участник в подготовката на Съединението. По-късно като върховен съдия и доцент по търговско право в Юридическия факултет от 1894 до 1908, той преподава редица гражданскоправни дисциплини и участва в изработването на най-важните законодателни актове на прохождащото новобългарско право.

Предлагаме Ви да свалите сканирания оригинал от Летописа на Българското книжовно дружество (линк), както и линк към текста с осъвременен правопис, публикуван с подробни бележки от съдия Васил Петров на сайта „Съдебно право“ - http://www.sadebnopravo.bg/kableshkov.

 

„Съдебната власт в България“

Parent
Юридическият факултет през годините