Премини към основното съдържание

Успех за студентите на ЮФ в Европейско състезание по международно хуманитарно и бежанско право

Между 15 и 18 ноември отбор на Юридическия факултет на Софийския университет представи учебното заведение в седмото издание на Европейското състезание по международно хуманитарно и бежанско право, което се проведе в Любляна, Словения.

Тази година участници бяха студентите Йоанна Ченалова, Калина Славова и Яна Обрешкова, които се представиха блестящо на финала на състезанието, класирайки се на второ място сред отбори от престижни университети в Европа. Треньор на отбора беше Мария Желязкова, студент и бивш участник в състезанието. Отборът получи подкрепа от бивши състезатели и студенти на ЮФ, Боянка Христева, Дарина Попова, Десислава Павлова и Елица Атанасова.

Състезанието се провежда в няколко фази, като от участниците се очаква да демонстрират умения във воденето на мирни преговори и симулативни съдебни процеси, пледирайки пред специалисти от Върховния комисариат на ООН за бежанците, Международния комитет на Червения кръст и Международния наказателен съд.

Отборът благодари за подкрепата на Кръжока по международно публично право към Юридическия факултет на Софийския университет, Българския младежки Червен кръст и Студентски съвет.