Премини към основното съдържание

Завърши випуск 2023 г. на специалност „Право“ на Юридическия факултет

На тържествена церемония в зала "България" 300 абсолвенти от випуск 2023 г. на специалност „Право“ на Юридическия факултет на Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование. От тях 71 са с отличен успех.

1

Тържествената церемония по връчването на дипломите бе открита от декана на Юридическия факултет проф. д-р Даниел Вълчев, който поздрави официалните гости, абсолвентите, техните преподаватели, родители и близки и благодари на домакините от зала „България“ за съдействието. 

2

Деканът отправи благодарност към всички гости, дошли да изразят своето уважение към абсолвентите и Юридическия факултет. Проф. Вълчев посочи, че академичната общност винаги е била единство между преподаватели и студенти, споено както със стремежа да се пренесе през поколенията знанието за познатото, така и от любопитството и упоритостта да се проникне в непознатото. По думите му именно тази приемственост в отношението към знанието и научното любопитство стои в основата на онова, което обикновено наричаме академичен дух. Въпреки времето този критичен дух, белязан от свободното и критично мислене, ще продължи да бъде една от основните ценности на университетското образование, отбеляза проф. Вълчев и допълни, че според него светът днес е все по-взаимно зависим от всякога и живеем в сложно време на революция в технологиите.

3

В изказването си той засегна темата за информационното пресищане и консуматорския нагон и двете най-важни, от гледна точка на правото, измерения на морала – мира и справедливостта. „Но пък университетът е тъкмо мястото на свободно задаване на въпроси. Мястото, където отговорите не идват веднага, а са продукт на един грижлив, критичен мисловен процес“, посочи проф. Вълчев.

4

Деканът отправи няколко апела към абсолвентите – да не се примиряват с глупостта и пошлостта, да не позволяват консуматорската култура да ги залее и да ги лиши от красотата на индивидуалното преживяване на света, а оттам - и индивидуалното усещане за свобода, да не забравят, че борбата за правото и неговите морални измерения изисква постоянни усилия и има нужда да бъде разгаряна от всяко следващо поколение, да не позволяват правото да бъде разомагьосано и да не принизяват правото и да не разрешават и на другите да правят това.

5

Деканът се обърна и към родителите и посочи, че те имат пълното право да се гордеят с постижението на своите деца, завършващи най-стария и престижен юридически факултет на България. „Нека да са живи и здрави, да упражняват с достойнство правната професия, да имат силата и постоянството да направят света едно по-мирно и по-справедливо място от това, което ние с вас ще им оставим“, каза в заключение деканът проф. Даниел Вълчев.

6

В своето приветствие към абсолвентите, техните преподаватели, родители и гости ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев не скри вълнението си да присъства на церемонията. Той говори за нетърпението, с което абсолвентите очакват мига, в който ще получат дипломата си, за въздишката на облекчение, че изпитите и притесненията са свършили и допълни, че трябва да се гордеят с постигнатото до тук. Обръщайки се към завършващите, той заяви, че всеки един от тях след време ще осъзнае, че в годините на следване в Юридическия факултет на Софийския университет всъщност е взел от университета толкова, колкото е пожелал и потвърди твърдението на проф. Даниел Вълчев, че в този факултет се получава най-доброто юридическо образование в България. „Ние се гордеем с постиженията на нашите колеги в този факултет“, каза още проф. Георги Вълчев.

7

Той допълни, че от тук насетне завършващите трябва да продължат да се изграждат ден след ден, което означава отново неуморно да посвещават дни и нощи на юридическата наука и на правото. „Ако ние сме успели да ви внушим колко малко знаем на фона на знанието, значи сме си свършили работата и вие успешно ще продължите по-нататък вашето образование, вашето усъвършенстване и вашия професионален път в полето на правото“, подчерта ректорът. Той говори за внушенията на масовата култура – че успехът трябва да дойде бързо, да стигнат бързо до високи позиции и високи заплати, и подчерта, че ще постигнат всичко това, ако следват пътя си и се развиват.

8

В словото си проф. Вълчев говори за бъдещите отговорности и мисията на завършващите юристи, които стават част от изграждането на бъдещето на страната ни. „Ние вярваме във вас! Надяваме се на вашите сили, на вашето желание да съградим един много по-хармоничен свят“, каза още той.

9

Ректорът отправи своите три послания към най-младите си колеги. Призова ги да не вярват на онова, което виждат своите телефони. „Ползвайте ги, но се опитайте да отворите собствените си, човешките сетива. Те ще ви въведат през живата картина за света, а не картината, която други хора рисуват във вашите телефони. Ако отворите сетивата си и започнете да приемате сигнали за заобикалящия ви свят, това неименуемо ще активира и ще продължи да развива умовете ви. Ако искате да бъдете критични, ако искате да бъдете мислещи хора, развивайте умовете си“, каза още проф. Вълчев.

10

Третото послание към завършващите бе да не щадят сърцата си и докато имат сили, да вършат работата си от сърце: „Това ще ви изведе на правилния път. Истинският професионалист се доказва с работата си и съм уверен, че ще достигнете до това ниво на професионализъм“.

Проф. Георги Вълчев призова абсолвентите да мечтаят смело, да мечтаят дръзко, но да не позволяват да превърнат мечтите си в химери, защото ще станат техни пленници. Призова ги да търсят съюзници в каузите, които искат да отстояват, защото общество се променя с общност и каузи. Да имат готовност да протегнат ръка за помощ, както и да могат да потърсят помощ, когато се нуждаят от такава.

11

Ректорът отправи апел към младите си колеги да не отлагат дълго чудото на живота, да създадат семейства и да отгледат свои деца. Накрая той пожела на всички успешен път и обяви випуск 2023 г. на специалност „Право“ на Юридическия факултет за завършил.

12

От името на завършващите слово изнесе отличникът на випуска Христо Додов. Той поздрави колегите си за успешното им дипломиране. Абсолвентът благодари за подкрепата на своето семейство, както и на семействата на всички завършващи. „Те получават правото да ви тормозят с правните си казуси до края на живота. Надявам се да не ги таксувате“, заяви Христо шеговито и благодари на прекрасните си колеги, с които са станали истински приятели. Отличникът на випуска не пропусна да благодари и на всички вдъхновяващи преподаватели и допълни, че техният труд е безкрайно тежък и отговорен и благодари поименно на своите преподаватели.

13

В словото си Христо Додов изложи размишления за същността на правото и за мисията на завършващите да работят за доброто и справедливото. Той припомни завета на Кристиан Таков, че тази борба за справедливост не е нито обозрима, нито лека. Но за тези, за които правото е призвание, друг път няма. Накрая той пожела здраве, усърдие, непримиримост и много успехи.

14

В поздрава си към завършващите студенти председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова заяви, че университетското образование всъщност е само едно условие, един фактор в действителното професионално развитие. „Всички, които са се докоснали до правото, знаят, че юридическата професия не е занаят“, каза съдия Захарова и допълни, че днешният ден поставя ново начало на едно непрекъснато образование през целия професионален живот.

15

В словото си тя обърна внимание на това, което предстои да научат младите юристи и акцентира за изключително важното умение да тълкуваш. Тя подчерта, че промяната става на базата на просвещението и призова най-младите си колеги да запазят любопитството в себе си и да бъдат просветени. Съдия Захарова ги призова още никога да не забравят, че от всички практикуващи юридическата професия се изисква да покажат силно завишени стандарти на професионален и личен морал, да се борят за справедливостта. В словото си тя припомни думите на Мартин Лутер Кинг „Несправедливостта някъде е несправедливост навсякъде“. Накрая тя призова колегите си да не се страхуват от предизвикателствата и да бъдат здрави.

16

По традиция официалната част на церемонията завърши с академично слово. Пред абсолвентите на випуск 2023 г. на специалност „Право“ говори проф. Борис Велчев.

17

В словото си той призова абсолвентите да не съдят преподавателите си, макар че те имат своите грехове пред тях. „Сигурно можеше да ви научим повече. Сигурно улисани в собствените си проблеми, сме забравяли, че основният ни дълг е пред вас. Имаме обаче един истински голям грях – никога не ви показахме достатъчно колко ви обичаме. Дано понякога сте се досещали“, каза проф. Велчев.

18

След официалните изказвания абсолвентите положиха клетвата на посветилите се в правото, а празничният ден продължи с връчване на дипломите.

19

20

21

22