Премини към основното съдържание

Юридическият факултет отбеляза тържествено своя 130-годишен юбилей

На 2 Ноември 2022 пред голямо събрание от студенти и преподаватели, официални гости, възпитаници и приятели на ЮФ в ауд. 272 се проведе тържествено заседание и конференция, посветени на 130-ата годишнина от основаването на Юридическия факултет.

Проф. Даниел Вълчев

Събранието беше открито от декана на факултета проф. Даниел Вълчев, който разказа за поредицата от събития, организирани в чест на юбилея – изложба на исторически фотоси в централното фоайе на Ректората, предостоящото излизане от печат на първата писана история на ЮФ под съавторството на проф. Искра Баева и доц. Венцислав Петров, поставяне на паметна плоча на първата самостоятелна сграда на Факултета, намирала се някога на ул. „Тетевенска“ (днес „Будапеща“ № 1). Наред с тези инициативи, насочени към съхраняване на историческата памет за академичната ни общност, проф. Вълчев анонсира и две текущо осъществявани идеи, насочени към по-успешното ни бъдеще – създава се Алумни организация на завършители специалност „Право“ във Факултета заедно с Кариерен център на Юридическия факултет, осигуряващ връзката между неговите студенти и работодатели от публичния и частния сектор.

Изложба

С приветствия към събралите се обърнаха част от събралите се високи гости – министри, конституционни съдии, магистрати, адвокати и членове на университетските ръководства.

Проф. Анастас Герджиков

В своите думи ректорът на Университета проф. Анастас Герджиков подчерта ролята на Факултета за българската държавност, наложила създаването му само четиринадесет години след Освобождението на страна ни. Със създаването на своя трети факултет, посочи ректорът, Висшето училище в Княжество България добива класическия си университетски облик. Той пожела – пазейки високите традиции и поддържайки стандартите на юридическото образование, студентите на ЮФ да са достойни следовници на именитетите български юристи, възпитаници на Университета.

Проф. Сашо Пенов

Дългогодишният декан на ЮФ проф. Сашо Пенов се обърна към събралите се свои колеги в качеството си на министър на образованието на Република България. Проф. Пенов изтъкна, че именно ЮФ на СУ е допринесъл най-много за развитието на юридическото образование в България и отбеляза неговата активност като център на международен обмен в науката и образованието,  на състезанията за студентите по право, подчерта ценността на ЮФ за съхраняване и разпространяване на българската юридическа книжнина чрез най-голямата правна библиотека у нас.

Крум Зарков

Министърът на правосъдието Крум Зарков поднесе поздравления за празника на Факултета, наричайки членовете на неговата академична общност „пазители на българския правен ред“, чиито важен принос е видим във всекидневната работа на публичните институции, а натрупаните през десетилетията научни приноси поставят българската правна мисъл на достойно място сред европейските образци.

Адв. Ивайло Дерменджиев, снимка: Висш адвокатски съвет

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев приветства присъстващите от името на адвокатурата като най-голямата организация на юристите в България с нейните над 14 хиляди членове. Той допълни официалните си думи със спомени за своето „детство във Факултета“, когато е бил воден в каб. 310 от своя баща – големият административист проф. Иван Дерменджиев. Адв. Дерменджиев не пропусна да изтъкне, че във все по-трудния за преодоляване изпит за кандидати за адвокати и младши адвокати, огромният брой от успешно положили е именно от възпитаници на Юридическия факултет, от което ясно личи водещата му роля за правното образование у нас.

Даниела Машева

Заместник-главният прокурор Даниела Машева прочете поздравителен адрес от главния прокурор Иван Гешев и отправи пожелания за съзидателен творчески труд, мотивация и много успехи към академичната колегия.

Национална конференция „130 години юридическо образование в България“

Последвалите три конферентни панела на Националната конференция „130 години юридическо образование в България“ предложиха седемнадесет тематични изказвания, изслушани с голям интерес от публиката. Преподаватели от Юридическия факултет заедно с гости от ПИФ на ЮЗУ и ЮФ на ПУ разгледаха въпроси на историята и перспективите пред юридическото образование, оценката на осъществяваната по настоящем реформа след приемането на нова Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“. Дискутира се въпросът за отношението между теория и практика, за степента на подготовка за реалностите на юридическата професия, а критичен анализ получиха проблемите на обучението в конкретни направления на правната наука – защитата на правата на човека, наказателното, трудовото и осигурителното, международното публично право.

Програма

Вечерта събра на тържество в Аулата на Ректората преподавателите на ЮФ, студенти, представители на юридическата практика и на публичните институции, сред които председатели на окръжни и апелативни съдилища, окръжни и апелативни прокурори, председатели на адвокатски колегии от страната, изтъкнати колеги от различни факултети на Университета.  Деканът проф. Вълчев награди с почетни плакети заслужили вече пенсионирани преподаватели, любимци на поколения студенти. Можете да видите техни снимки в галерията към тази публикация.

 

За празничната атмосфера по време на честването се погрижиха музикантите от Камерния оркестър на Съюза на юристите в България и големият наш джаз певец Васил Петров и бенд с диригент Ангел Заберски.

маестро Веселин Байчев

Източник: Фейсбук-страница Камерен оркестър при Съюза на юристите в България

Програма на концерта на Камерния оркестър на Съюза на юристите в България (свали).

Васил Петров

Бенд