Премини към основното съдържание

Юридическият факултет на Софийския университет е домакин на най-престижното състезание по право на Европейския съюз

От 29 февруари до 2 март 2024 година Юридическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е домакин на регионален финал на European Law Moot Court (ELMC). ELMC е ежегодно международно студентско състезание по право, което се провежда между университетски отбори от студенти от цял свят. То се организира от Обществото на ELMC за първи път през 1988 г.

ELMC се счита за най-престижния moot court в областта на правото на Европейския съюз и за едно от най-важните състезания по moot court в света. В различните години от 80 до 200 студентски екипа от различни университети в Европа, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия се регистрират и участват в състезанието.

По предложение на Обществото на ELMC тази година Юридическият факултет на СУ "Св. Климент Охридски" е домакин на един от трите регионални финали за Европа. В него участват отборите на някои от най-авторитетните юридически факултети в Европа и САЩ.

Регионалният финал беше официално открит в 272 аудитория на Юридическия факултет от организаторите на състезанието доц. д-р Иван Стойнев и доц. д-р Христо Христев. Приветствия към участниците поднесоха замеснтик-декана на Юридическия факултет проф. Мартин Белов, проф. Атанас Семов, член на Конституционния съд на Република България, както и представители на Висшия адвокатски съвет, на Софийската адвокатска колегия и на адвокатски кантори, които подпомагат осъществяването на състезанието.

Отборът победител от регионалния финал в София ще се включи в големия финал на ELMC в Съда на Европейския съюз, заедно с победителите от другите три регионални финала.