Премини към основното съдържание

Успехи на студенти от СУ „Св. Климент Охридски“ на международното състезание по право на Европейския съюз СЕЕМС

Студенти от отбора на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (СУ) достигнаха до полуфиналите на международното състезание по право на Европейски съюз за Централна и Източна Европа – Centraland Eastern European Moot Competition (CEEMC). Повод за гордост са и завоюването на призовото трето място за писмени защити, както и индивидуалната награда за ораторски умения, спечелена от Стефан Контев. 

Отборът в състав Стефан Контев (3-ти курс), Нели Млъчкова (5-ти курс), Ангел Митков (5-ти курс) и Адриан Кръстев (5-ти курс), се подготвяше за участието в СЕЕМС под ръководството на треньорите Илияна Тодорова (докторант по „Граждански процес“ в СУ и бивш участник в състезанието) и Мартин Якимов (завършил „Право“ в СУ и също предходен участник в състезанието).

Състезанието се организира от The British Law Center и се провежда с подкрепата на Съда на Европейския съюз и Университета в Кеймбридж. То представлява симулативен процес по преюдициално запитване пред Съда на Европейския съюз, като се състои от два кръга – писмени защити и устни пледоарии. Устната част тази година се проведе между 28-ми април и 1-ви май 2023 г. в Дубровник, Хърватия, като журито бе съставено от съдии на Съда на ЕС, генерални адвокати, професори и водещи специалисти в сферата на правото на ЕС. 

Отборът и треньорите искат да изразят своите специални благодарности към ръководството на Юридическия факултет на Софийски университет, „Сиела норма“ АД и Висшия адвокатски съвет за финансовото съдействие и на Цветелина Байрактарова, Ани Станчева, Ана Петрова, Стилияна Иванова и Владимир Славов за несравнимата им подкрепа.