Премини към основното съдържание

Успех на отбора на СУ в ICC Moot Court Competition

Отборът на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ успешно завърши участието си в ICC Moot CourtCompetition – най-голямото и престижно състезание по международно наказателно право!

След две години на дистанционно провеждане отбори от десетки държави се събраха в Хага, Нидерландия – седалището на Международния наказателен съд.

Албена Джамбазова (5-ти курс), Бояна Ташкова (5-ти курс), Силвия Павлова (4-ти курс) и Цветелина Генова (4-ти курс) представиха Алма матер на устните кръгове, които се проведоха от 2 до 9 юни. Студентите влязоха в ролите на обвинител, защитник и представител на държава, в която е извършено международно престъпление. Отборът се изправи срещу 12 университета от цял свят в общо шест мача, включително срещу отбори от Обединеното кралство, Обединените арабски емирства, Индонезия, Китай, Нидерландия и Швеция. Мачовете се проведоха в кампуса на Ладейнския университет в сърцето на пракрасната Хага, а в последния ден на състезанието всички отбори бяха поканени да гледат финала в Международния наказателен съд, което им предостави уникалната възможност да се потопят в атмосферата на един международен наказателен процес.

.

1

 

Отборите пледираха пред изтъкнати специалисти в областта на международното наказателно право, сред които действащи адвокати, реномирани преподаватели, консултанти и признати автори на научни трудове, от които участниците имаха удоволствието да получат обратна връзка за представянето си, както и съвети за ораторски и адвокатски умения.

 

2

 

Състезанието създаде много емоции и спомени и остави следа в сърцата на участниците. Позволявайки им да се докоснат до международните право и процес, да се запознаят и сприятелят със свои колеги от цял свят, да предизвикат себе си и да надскочат собствените си лимити, то определено бе обогатяващо.

 

3

 

От името на отбора изказваме своите най-искрени благодарности на всички бивши състезатели и треньори за споделените опит и умения, както и на Висшия адвокатски съвет и на Софийска адвокатска колегия за финансовата подкрепа, без която участието му не би било възможно!

Очаква се финалното класиране на отбора.

. 

4