Премини към основното съдържание

Свободата на изразяване съгласно практиката на ЕСПЧ - публична лекция на Адела Качунова (23.01.2023, 18:30 ч.)

На 23 януари (понеделник) от 18:30 ч. в заседателна зала № 2 на Ректората ще се състои публична лекция на тема „Свободата на изразяване съгласно практиката на ЕСПЧ. Някои акценти за ограничаването на свободата на изразяване с оглед защитата други основни права“, организирана от Катедрата по международно право и международни отношения на ЮФ.

Лекторът, адв. Адела Качаунова, е ръководител на правния екип на Българския хелзинкски комитет (БХК). А. Качаунова е завършила ЮФ на СУ през 2002 г. През 2003 г. защитава магистратура по международно и сравнително право в Университета в Упсала, Швеция. С проблематиката на правата на човека се занимава от 2012 г., когато започва работа към БХК. Ангажирана е с широк кръг от случаи в целия спектър от човешки права - деца в конфликт със закона, права на ЛГБТИ двойки, права на затворниците, права на жените, жертви на домашно насилие и лишени от достъп до децата им, дискриминация на роми и др. 

Адв. Адела Качаунова има 7 успешни дела пред Европейския съд по правата на човека, както и редица висящи казуси пред съда на Конвенцията. Сред успешните дела, по които Адела Качаунова е работила са Бехар и Гутман с. България, Будинова и Чапразов с. България; Анева и други с. България; Игрек и други с. България; Полфрийман  с. България; Иванова и Черкезов с. България и др.; Д.К. с. България.