Премини към основното съдържание

Успех на ЮФ на Европейско състезание по международно хуманитарно и бежанско право

За първи път в присъствена форма отбор на Юридическия факултет на Софийския университет представи учебното заведение на провелото се Европейско състезание по международно хуманитарно и бежанско право (All-European International Humanitarian and Refugee Law Moot Court Competition).

Състезанието се състоя за шести пореден път от 16.11 – 19.11 под егидата на Юридическия факултет на Люблянския университет. Състои се от няколко предварителни кръга, четвъртфинал, полуфинал и финал. Преди всеки кръг на участниците се раздават ролеви задачи и допълнителни факти по казуса, след което следва провеждане на симулативни процеси. Последните включват провеждане на мирни разговори между държавите в казуса, както и срещи с представители на Върховния комисариат на ООН за бежанците и Международния комитет на Червения кръст по въпроси за военните конфликти и последващите бежански кризи.

Във всяка една фаза от отборите се очаква да демонстрират знания в сферата на хуманитарното, бежанското и международното наказателно право. По време на полуфиналите и финалите от участниците се сблъскват с класическия симулативен съдебен процес, влизайки „в обувките“ на прокуратура и защита пред Международния наказателен съд. В симулациите съдии бяха практици от Върховния комисариат на ООН за бежанците, Международния комитет на Червения кръст и Международния наказателен съд, сред които Nobuo Hayashi, който е заемал позиция към офиса на прокурора в Международния наказателен трибунал за бивша Югославия.

Отборът на Софийския университет в състав членове от Кръжока по МПП - Денислав Маринов (II курс в специалност „Право“), Мария Желязкова (III курс в специалност „Право“) и Христина Трошанова (III курс в специалност „Международни отношения“), се класира на полуфинал и пледира пред видни юристи в сферата на хуманитарното, бежанското и международното наказателно право. Треньор на отбора бе Яна Обрешкова, също член на Кръжока.