Премини към основното съдържание

Публична лекция на тема "Шмит, Бениямин и Агамбен за извънредното положение"

Уважаеми колеги,

Юридическият факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и магистърска програма "Защита на основните права" имат удоволствието да Ви поканят на публичната лекция на проф. дфн Стилиян Йотов на тема Шмит, Бениямин и Агамбен за извънредното положение. Модератор и дискутант ще бъде доц. д-р Мартин Белов, заместник-декан на Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и ръководител на магистърска програма "Защита на основните права". Лекцията е част от цикъла публични лекции, организирани от магистърската програма.

Лекцията ще бъде посветена на изключително актуалния към момента въпрос за извънредното положение. Той ще бъде разгледан през призмата на теориите на тримата класици на теорията на извънредното положение - Карл Шмит, Валтер Бениямин и Джорджо Агамбен. Ще бъде предложен критичен анализ на класически и съвременни дилеми, тези и проблеми, свързани с извънредното положение.

Стилиян Й. Йотов е професор по философия на Новото време и философия на правото в  СУ „Св. Климент Охридски”. Автор на книгите Благородство или благотворителност. Размишления за позволената лъжа (2018), Човешко достойнство и права (2016), Хабермас и претенциите на автономията (2006), Равенство и егалитаризъм (2004) и др. Преводач на произведения на Юрген Хабермас, Теодор В. Адорно, Макс Хоркхаймер, Зигфрид Кракауер и др.

Лекцията ще се проведе на 6 април 2021 г. от 18 часа през Zoom. Можете да участвате в нея като последвате този линк: https://us02web.zoom.us/j/89009736655

Очакваме Ви!