Премини към основното съдържание

„Форма и субстанция“ – далекоизточното възприятие за правата на човека с фокус върху Страната на изгряващото слънце

Уважаеми колеги,

 

Магистърска програма „Защита на основните права“ има удоволствието да Ви покани на първата за тази година публична лекция от поредицата от публични лекции, които традиционно предлагаме на нашите студенти, приятели и на академичната аудитория. През изминалата академична година предложихме на Вашето внимание лекции по ключови теми и актуални въпроси на защитата на правата на човека. Сред тях бяха лекциите ‘Human Rights in Times of COVID-19: a Comparison between the Swedish and the Bulgarian Approach’ с лектор проф. д-р Патрисия Йонасон (Университет Сьордерторн, Стокхолм, Швеция), ‘Law-Making and Human Rights in Times of Globalization and World Risk Society с лектор проф. д-р Мауро Цамбони (Стокхолмски университет, Швеция), ‘Биоправото и юридическата власт върху живота’ с лектор доц.д-р  Стоян Ставру (БАН), ‘Шмит, Бенямин и Агамбен за извънредното положение’ с лектор проф. дфн Стилиян Йотов (СУ „Св. Климент Охридски“), ‘Непредвидимост и пристрастия: защита правата на човека в ерата на изкуствения интелект’ с лектор д-р Цветелина ван Бентъм (Оксфордски университет, Великобритания) и ‘Липсата на гражданство – предизвикателство пред съвременния свят’ с лектор г-жа Петя Караянева (Върховен комисариат на ООН за бежанците).

 

Модератор на лекционната поредица е доц. д-р Мартин Белов, заместник-декан на ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“ по международни отношения, дигитализация и виртуална среда.

 

Първата лекция за академичната 2021-2022 година ще бъде на тема:

 

„Форма и субстанция“ – далекоизточното възприятие за правата на човека с фокус върху Страната на изгряващото слънце

 

Лекцията има за цел да даде възможно обяснение сравнително слабата защита на основните права в Япония. На първо място в концентрирана форма ще бъде представено японското възприятие за правото, формирано въз основа на местните религии и ценностна система. На следващо място ще бъде направен бърз преглед на историческото развитие на правото в Япония и на рецепцията на западни правни модели и концепции и в края ще бъдат дадени примери от практиката на японския Върховен съд.

 

Лекторът - д-р Николай Бакалов - е завършил ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“. През 2014 г. спечелва стипендия на японското министерство на образованието и специализира сравнително право и пенсионно осигуряване в Нагойския Университет в Япония, където придобива магистърска и докторска степен. Понастоящем е преподавател в катедра „Японистика“ към ФКНФ на СУ „Св. Климент Охридски“.

 

Лекцията ще се излъчва през Zoom на адрес: https://us02web.zoom.us/j/84965355808 и във страницата на ЮФ във Фейсбук.