Премини към основното съдържание

Две награди за отбора на СУ в най-престижното състезание по международно наказателно право – International Criminal Court Moot Court Competition

Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски" в състав Дарина Попова, Десислава Павлова, Елица Атанасова и Ивана Илчева се нареди сред най-добрите отбори в света в най-престижното състезание по международно наказателно право – International Criminal Court Moot Court Competition (ICCMCC), подкрепено от Международния наказателен съд в Хага. Отборът спечели две награди – трето място за най-добра защита, а Дарина Попова беше отличена с трето място за устна защита. Това е най-доброто представяне на отбор на Софийския университет досега.

Тази година броят на участниците беше рекорден – 95 отбора от целия свят. Казусите, които участниците решават и дебатират, са провокирани от актуални теми от „сивата зона“ на международното наказателно право. Тазгодишният проблем постави въпросите за наказателната отговорност на лица, които експериментират с вирус и поради липса на оборудване и защита заразяват голяма част от световното население, и юрисдикцията на Международния наказателен съд по отношение на престъпления, извършени от лица, граждани на държава, която не е съдоговирелка по Римския статут.

Треньори на отбора бяха Гергана Урумова, Домна Манчева, Атанас Павлов и Владимир Белев.