Премини към основното съдържание

ПЪРВО МЯСТО И ПЪРВА СПЕЦИАЛНА НАГРАДА ЗА ОТБОРА НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ НА НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ ПО АДМИНИСТРАТИВНОПРАВНИ НАУКИ

Отборът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в състав: Йоана Романова, Щиляна Щерева, Ния-Сирма Петрова, Калина Славова и Йоанна Ченалова, спечели първа награда на първото по рода си Национално състезание по административноправни науки, проведено във Върховния административен съд (ВАС). Състезанието бе организирано съвместно от Софийския университет и Нов български университет, като на него се явиха още отборите на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, Югозападния университет „Неофит Рилски“ и Русенския университет „Ангел Кънчев“. 

 

Отборите бяха разпределени в три зали и пледираха пред три съдебни състава, състоящи се от магистрати от Върховния административен съд, Административен съд – София област и Административен съд – София-град по изтеглен седмица по-рано казус. Случаят, който младите таланти трябваше да „разплетат“, представлявайки съответно жалбоподателя или административния орган, включваше познания не само по административно право и процес, но и от областта на международното право, правото на Европейския съюз и съдебната практика на националните и международни съдилища. Студентите от Софийския университет се изправиха в „най-оспорвания“, по думите на съдиите, двубой срещу колегите си от Пловдивския университет, но впечатлиха с пледоария от позицията на жалбоподателя и спечелиха. Главен арбитър в Зала 3 беше съдия Сибила Симеонова – председател на Шесто отделение на ВАС. В другите две зали надделяха представителите на Нов български университет и на Варненския свободен университет. 

 

Освен първа награда в двубоя си изцяло дамският отбор на СУ „Св. Климент Охридски“ завоюва първа специална награда за най-добра подготовка за състезанието, надвишила дори изискванията на регламента и очакванията на върховните съдии, както и парична награда, стаж във Върховния административен съд, грамота за участие и плакет на ВАС. Наградите бяха връчени от съдия Галина Солакова и съдия Любомир Гайдов, заместник-председател на ВАС. С приветствено слово церемонията по награждаването завърши проф. Райна Николова от Нов български университет, изразявайки надеждата, че Националното състезание по административноправни науки ще се превърне в традиция.

 

1