Премини към основното съдържание

Отборът на СУ спечели първо място на най-голямото състезание по международно частно право в света - PAX Moot Court!

Отборът на СУ „Св. Климент Охридски“ завоюва първо място на най-голямото състезание по международно частно право – „Pax Moot Court”, провело се в периода 24-26.04.2024 г. в Любляна, Словения.

 

След непосредствени елиминации между над 35 отбора от цял свят, студентите ни Николета Иванова, Теодора Тодорова, Елица Борисова, Виктория Барчинкова и Кристина Георгиева надделяха над отборите на Universityof Cologne, Panthéon-Assas Paris II, Ghent University, ParisDauphine PSL University, KU Leuven, Maastricht University, Australian National University, University of Vienna и др. 

 

Отбори на СУ участват в това състезание от 5 години под ръководството на доц. д-р Боряна Мусева и гл. ас. д-р Цветелина Димитрова, и с постигнатия успех, утвърдиха СУ като авторитетна школа по международно частно право сред най-добрите в света. 

 

Студентите ни имаха честта да пледират пред съдии като Marko Ilešič – съдия в Съда на ЕС, професор Tanja Domej от университета в Цюрих, професор Fausto Pocar - член на Комитета по правата на човека на ООН от 1984 до 2000 г., съдия в Международния наказателен трибунал за бивша Югославия (ICTY), член на Апелативната камара на Международния Наказателен трибунал за Руанда, съдия ad hoc на Международния съд по делото между Украйна и Руската федерация, президент на Международния институт по хуманитарно право (Санремо, Италия), Michael Wilderspin, бивш правен съветник на Европейската комисия (2002-2021 г.) и много други изтъкнати експерти в областта на международното частно право.

 

PAX Moot Court е състезание, посветено на актуални въпроси на международното частно право и се провежда в рамките на проект, финансиран от Европейската комисия - PAX 2.0 - Private International Law in Motion.