Премини към основното съдържание

Отборът на СУ с постижения на международно състезание по право на ЕС

Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (СУ) достигна до полуфиналите на международното състезание по право на Европейския съюз за Централна и Източна Европа - Central and Eastern Europe Moot Competition (CEEMC), провело се в периода 26-29 април 2024 г., а Йоанна Ченалова спечели индивидуална награда за ораторски умения.

Отборът на СУ е в състав Емили Стоянова (2-ри курс), Кристияна Николова (3-ти курс), Йоанна Ченалова (4-ти курс) и Йоана Вълева (4-ти курс). Те се подготвяха за участието си в състезанието под ръководството на треньорите Нели Млъчкова (завършила „Право“ в СУ и предходен участник в състезанието) и Илияна Тодорова (адвокат към САК, докторант по „Граждански процес“ в СУ и също бивш участник в състезанието).

1

Състезанието се организира от The British Law Center и се провежда с подкрепата на Съда на Европейския съюз и университета в Кеймбридж. То представлява симулативен процес по преюдициално запитване пред Съда на Европейския съюз, като се състои от два кръга – писмени защити и устни пледоарии. Устната част тази година се проведе между 26-ти и 29-ти април в Прага, Чехия, като журито беше съставено от съдии в Съда на ЕС, генерални адвокати, професори и водещи специалисти в сферата на правото на ЕС.

Отборът и треньорите благодарят на ръководството на Юридическия факултет на Софийския университет, Цветелина Байрактарова, Софийска адвокатска колегия, „Сиела норма“ АД и Адвокатско дружество „Доковска, Атанасов и съдружници“ за финансовото съдействие и несравнимата подкрепа.