Премини към основното съдържание

Второ място за писмената защита на ищеца на отбора на СУ в Телдърс

За втора поредна година състезанието по международно публично право „Телдърс“ се проведе в онлайн формат. Състезанието представлява симулация на съдебен процес пред Международния съд на ООН, организира се от Лайдънския университет в Нидерландия и е отворено за участие за европейски университети. Тази година, по случай 45-тата годишнина на състезанието Телдърс, участниците за пръв път бяха изправени пред казус, касаещ фазата за присъждане на компенсация пред Международния съд, по повод дейности в открития космос и техния ефект върху Земята. Сред отборите, взели участие тази година, са водещи университети от Германия, Франция, Обединеното кралство, Австрия, Швейцария и Швеция.

Представителният отбор на Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и на България в Телдърс беше в състав: Кристияна Витанова, Калина Славова и Йоанна Ченалова, с треньор Надя Денкова. Отборът завоюва второто място за писмена защита от страната на ищеца, а Кристияна Витанова и Калина Славова получиха отличие сред 20-те най-добри оратори.

След изключително оспорвани срещи с представителите на Германия, Австрия, Англия и Латвия, нашият отбор попадна сред най-добрите 10 отбора в комбинираното генерално класиране.