Премини към основното съдържание

Софийският университет с награда за „Най-добра преговорна стратегия“

На 13 юли 2021 г. Софийският университет спечели награда за „Най-добра преговорна стратегия“ на състезание по международна търговска медиация и преговори на Международната адвокатска асоциация и Виенския център по международен търговски арбитраж – IBA-VIAC Consensual Dispute Resolution Competition - https://www.cdrcvienna.org/ . Българският отбор беше в състав от студентите Кристина Горчева  (първи курс „Международни отношения“) и Даяна Зашева (пети курс „Право“) с треньори юриста Ина Петкова и адв. Дима Александрова.

В състезанието участват общо 33 отбора от цял свят, като 22 са в категорията преговарящи и 11 в категорията медиатори, като за първа година се състои онлайн. Надпреварата представлява симулация на медиационна сесия, в която българските студенти заемат ролята на страни по търговски спор. Преговарят със свои колеги, медиирани от студент-медиатор под погледа на трима международни съдии. Българският отбор се изправи в директни сесии с четири отбора, а именно Федерален Университет Парнамбуко, Бразилия, Карловия университет, Чехия, Федерален университет на Рио Гранде до Сул, Бразилия, Ягалонския университет, Полша.

Състезанието е естествено продължение на състезанието по международен търговски арбитраж Willem Vis, тъй като се преговаря по същия казус. Темата тази година е производство на ваксини срещу Ковид 19, патенти и лицензи за базовите продукти за същите. Основната цел на двата студентски формата е да се съпостави една състезателна процедура като арбитража с процедурата по медиация, в която се търсят взаимоприемливи решения от полза и за двете страни по спора.

Наградата е от категорията специални награди и се предоставя за отличителни способности в стратегията на преговарянето. Двете студентки се отличиха с умелото си използване на преговорни техники, свободен изказ на английски език и стратегическо използване на информация, достояние само на тяхната страна от началото на преговорния процес.

Успехът засилва за пореден път мястото на България и Софийския университет на подобни форуми. Постижението е потвърждение на успехите от тази година, когато от борът на СУ в почти същия състав завоюва втора награда на най-голямото в света състезание по международна търговска медиация, това на международната търговска камара в Париж. Наградата е и продължение на добрата традиция на България на конкретно този Виенски форум, след победата на Софийския университет от 2016 г. на същото състезание.