Премини към основното съдържание

Публична лекция на тема „Правата на природата“ - 15 март 2022 г.

Магистърска програма "Защита на основните права" Ви кани на поредната публична лекция, посветена на актуални и значими теми, свързани с правата на човека. Повече информация за магистърската програма можете да намерите тук (линк).

Лекцията на гост-лектора Стоян Ставру ще е на тема "Правата на природата". Модератор на лекцията е доц. д-р Мартин Белов, заместник-декан на ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" и ръководител на магистърска програма "Защита на основните права".

Доц. дн Стоян Ставру е първият преподавател по биоправо в България (от 2009 г.) и учен в Българската академия на науките. Той  е основател и главен редактор на научно електронно издание „Предизвикай правото!“ (от 2010 до сега), както и научен редактор на поредицата от научни монографии „Предизвикай правото!“ (от 2015 до сега). Съорганизатор и основен участник в поредицата от 18 дебата в областта на биоетиката и биоправото под общото мото „Осмели се да питаш!“, състояли се в Център за култура и дебат „Червената къща“ (2012-2014), както и на поредица от 23 радиопредавания “Правото в нови води”, излъчвани по БНР, Хоризонт до обед (2015-2016). Основен организатор на 8 национални годишни конференции по биоетика и биоправо (2013-2020), както и на 6 публични дискусионни дебата от поредицата „Vox Nihili. Шепоти от бъдещето“ (2017-2018), както и на серия от над 30 подкаста под същото име (2020). Активно работи за изграждането на обществена и научна чувствителност към проблемите на биоправото и етико-юридическите регулации на човешкото тяло.

С нарастването на екологичните проблеми и най-вече с увеличаването на интензивността на неблагоприятните за човека климатични промени, все по-често се поставя въпросът за защита на природата от въздействията на хората. Това поставя и редица етически и юридически въпроси, включително такива с потенциала да променят субектната структура на съществуващото днес право. Предвид състоянието на природата, така предлаганите “структурни промени” в правото могат да бъдат разглеждани и като “крайни мерки”, прилагани в “отчаяната ситуация”, в която се намираме. Едни от тях са правата на природата. Стъпвайки върху някои древни представи за света съвременните концепции за правата на природата все по-настоятелно се предлагат като нов модел за защита на природата, независимо от скептицизма, с който се посрещат в Европа и Западния свят като цяло. Именно провокациите, които поставят "правата на природата" пред утвърдени западни модели за правно регулиране, ще бъдат представени на предстоящата лекция.