Премини към основното съдържание

Пореден успех за отбора на ЮФ на на състезанието European Human Rights Moot Court Competition

Отново две признания за отбора на Софийски университет „Св. Климент Охридски“  на състезанието по защита правата на човека European Human Rights Moot Court Competition 2021!

За втора поредна година, отборът на ЮФ на СУ се класира на четвъртфинал на ежегодното състезание и спечели нагарада за писмени защити!  

Тазгодишният отбор за международното състезание по права на човека – European Human Rights Moot Court Competition (EHRMCC) отново достигна до участие на финалните устни кръгове на състезанието след успешно преминаване на регионални устни кръгове. До финалите тази година достигнаха само 18 отбора от общо 69 отбора, участвали на регионалните кръгове. Отборът също така повтори миналогодишното постижение като грабна и наградата за най-добра писмена защита за ответник.

Поради необичайните, но вече добре познати обстоятелства, финалната част на състезанието се проведе виртуално в периода 17-21 май 2021 г. Тазгодишният отбор беше съставен от студентите на ЮФ – Павла Сивова и Ивелин Куленски (в ролята на жалбоподатели), Мария Желязкова и Ана Комсалова (защитаващи ответната страна). Подкрепа и ръководство на отбора за втора поредна година оказаха треньорите – Янита Джуновазавършил студент на ЮФ и бивш състезател по международно право, и Недко Радев – редовен докторант по Международно частно право към ЮФ.

В предварителните кръгове на устните финали, състезателите се изправиха срещу представители на университети от Испания и Белгия. След класиране за четвъртфинал на почетното четвърто място (от общо 18 отбора), студентите на СУ „Св. Климент Охридски“ премериха сили именно с отбора, който в последствие спечели и финалния сблъсък на състезанието.  

Във фазата на четвъртфиналите, българският отбор демонстрира търпение, непоклатимост пред техническите затруднения, присъствие на духа, задълбочени правни знания и завидни ораторски умения. На церемонията по награждаването, отборът на ЮФ на СУ беше удостоен с наградата за най-добра писмена защита за ответник, с което повтори успеха си от миналогодишното издание на състезанието.

За всички желаещи и амбицирани студенти да се впуснат по пътя на международните състезания по право, както и за тези, които имат засилен интерес в сферата на защита правата на човека – следете новини за селекция на новия отбор на СУ за състезанието по защита правата на човека EHRMCC 2021/2022!