Премини към основното съдържание

Лекция на тема „Правата на роботите“ с гост-лектор Стефан Ангелов - 22.03.2022

Магистърска програма "Защита на основните права" има удоволствието да Ви покани на поредната лекция от цикъла публични лекции, която тя предлага на своите студенти и на академичната общественост. Лекцията е на тема "Правата на роботите" с лектор Стефан Ангелов . Тя ще се проведе на 22 март 2022 г. (вторник) от 18 часа. Лекцията ще се осъществи през Zoom и ще бъде предавана на живо през Фейсбук страницата на магистърската програма. За участие в лекцията моля последвайте този линк:  https://us02web.zoom.us/j/81801928689

Повече информация за магистърската програма можете да намерите тук (линк за сваляне на информационна брошура).

Модератор на лекцията ще бъде доц. д-р Мартин Белов, заместник-декан на ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" и ръководител на магистърската програма.

Лекцията има за цел да обсъди възможно ли е и как може да се мисли за права на роботите. С развитието на съвременните технологии и създаването на по-способни и социални машини, играещи почти човешки роли в ежедневието, се поставят въпросите дали и как те биха намерили място в правния ред. Ще бъдат разгледани някои от съвременните идеи относно подходите към права на роботите в моралната философия. На следващо място ще бъдат съпоставени и предложенията на някой юристи за конкретни права на социалните машини.

Стефан Ангелов е магистър по Право на Европейския съюз от Университета Нанси 2, Франция и докторант в катедра "Конституционноправни науки" на ЮФ на СУ. Дисертационният му труд се занимава с влиянието на информационните технологии върху личната сфера и свободата на изразяване. От 2011 г. е част от правния екип на Фондация "Програма достъп до информация". От 2014 г. е многократен независим изследовател за международната инициатива Партньорство за открито /отворено/ управление. От 2018 г. е адвокат в Софийската адвокатска колегия.