Премини към основното съдържание

Класиране на отбора по МНП на СУ

В периода 31 май до 7 юни се проведе 11-ото издание на състезанието IBA ICC Moot Court Competition в Лайденския университет в Хага, Нидерландия. Отборът на Юридическият факултет на СУ се класира на 38-о място сред рекордните 93 участващи отбори.
 

Участници тази година бяха Бояна Ташкова (семестриално завършила) в позицията на прокурор, Виолета Горанова (5-и курс, специалност "Право") в позицията на защитник на жертвите и Калина Славова (4-и курс, специалност "Право") в позицията на защитник на подсъдимия с треньори Десислава Павлова и Елица Атанасова, адвокати към Софийска адвокатска колегия и бивши състезатели.

1

Сред съдиите в състезанието бяха и Дарина Попова, възпитаник на СУ и бивш състезател, Яна Обрешкова, 5-и курс, специалност "Право" в ЮФ на СУ, и Антоний Гатов, докторант по Наказателеннопроцесуално право към БАН.
 

2

3

Състезанието IBA ICC MCC е най-голямото състезание в света по международно наказателно право. Отборът на СУ имаше удоволствието да пледира срещу отбори от цял свят вкл. Китай, Великобритания, Пакистан, Индонезия, Иран, както и срещу тазгодишните финалисти от Филипините. Тазгодишният казус застъпва актуални въпроси, свързани с юрисдикцията на Международния наказателен съд над международни престъпления след оттеглянето на страна по Римския статут, унищожаването на културно наследство като военно престъпление и преследването като престъпление против човечеството, както и правата на подсъдимия, когато има съмнение за неговата ментална способност да участва в процеса.

4

5

Участието на отбора бе осъществено с финансовата подкрепа на Юридически факултет на СУ "Св. Климент Охридски", Студентски съвет при СУ и Софийската адвокатска колегия.

6