Премини към основното съдържание

„Далекоизточната традиция и правата на човека“ - публична лекция на д-р Николай Бакалов

 

Плакат

Магистърска програма „Защита на основните права“ има удоволствието да Ви покани на втората лекция от лекционната поредица „Правата на човека в предмодерни и незападни правни традиции“.
Лектор този път ще бъде д-р Николай Бакалов. Той завършва специалност „Право“ СУ „Св. Климент Охридски“ и магистратура и докторантура по сравнително право (осигурително право) в Нагойския университет в Япония. Има широки интереси областите на правото, езикознанието и икономиката. Понастоящем преподава в ФКНФ на СУ.

Модератор е доц. д-р Мартин Белов, ръководител на магистърска програма „Защита на основните права“ и заместник-декан на ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“.

Лекцията ще разгледа философско етичните основи, на които е изградена концепцията за право в Източна Азия (Китай и Япония). Д-р Бакалов ще се опита да даде обяснение за причината в тази част на света да не възникне понятие за основни права, а то да бъде реципирано в резултат от контактите със Запада. На следващо място по време на лекцията ще бъде разгледана съвременната Конституция на Япония. Особено внимание ще бъде отделено на частта с основните права и задължения. Разликите в разбиранията за мястото на основните права и балансирането им с обществения интерес ще бъдат илюстрирани чрез казуси практиката на японския Върховен съд.

Заповядайте на живо на 29 ноември 2022 г. от 18 часа в 292 аудитория на Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ (4-ти етаж, Северно крило)!

Очаквайте и следващата лекция от тази поредица!