Премини към основното съдържание

Нов успех на наши студенти на международен форум

Подобаващ завършек на тази академична година с последното състезание по международно право – European Human Rights Moot Court Competition 2020!

Тазгодишният отбор на ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“ за международното състезание по права на човека – European Human Rights Moot Court Competition (EHRMCC) отново достигна до участие на финалните устни кръгове. Поради необичайните обстоятелства устната финална част на състезанието, организирано от ELSA International, се проведе виртуално в периода 2-4 юни 2020 г. Участниците от отбора на СУ - Боянка Христева, Илиян Антонов (жалбоподатели), Мартина Богданова и Петя Аджопова (ответници) – студенти в ЮФ, под ръководството на треньорите – Янита Джунова и Недко Радев – завършили студенти и бивши състезатели, се изправиха срещу отборите на Австрия и Германия в предварителните елиминационни кръгове. След безапелационното класиране за четвъртфинал, представителите на СУ „Св. Климент Охридски“ премериха сили със студенти от Сорбоната (Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne). Във фазата на четвъртфиналите българският отбор показа задълбочени правни знания, блестящи ораторски умения, хладнокръвие при подвеждащи въпроси. И добрите новини не закъсняха. На церемонията по награждаването Сузана Ковалова, автор на казуса на тазгодишното състезание, обяви, че и двете награди за най-добри писмени защити - на жалбоподател и на ответник, се присъждат на отбора, представляващ именно СУ „Св. Климент Охридски“. За пръв път в 8-годишната история на състезанието български отбор печели и двете награди за най-добра писмена защита!

 

От името на отбора и на треньорския състав искаме да благодарим за незаменимата помощ на Мария Димитрова, Ивана Николова, Цветелина Ван Бентъм и Лия Харизанова. Благодарим за подкрепата, отделеното време, критичното мислене и задълбочените въпроси на всички приятели и съмишленици, бивши участници в състезания, които ни слушаха по време на нашите тренировки и ни подкрепиха в достигането до финала.

Благодарност изказваме и към ръководство на ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“ за подкрепата, която ни оказа.