Премини към основното съдържание

Дипломиране на випуск 2020 г. на специалност „Право“

На 11 юни 20201 г., в парка на Военна академия " Г. С. Раковски" се проведе церемонията по дипломиране на абсолвенти от специалност „Право“ в Юридическия факултет на Софийския университет.

 

13

 

Церемонията бе открита от декана на Юридическия факултет проф. Даниел Вълчев, който припомни, че академичната общност винаги е била единство между преподаватели и студенти, единство, което е споено както със стремежа да се пренесе през поколенията знанието за познатото, така и от любопитството и упоритостта да се проникне в непознатото.

 

12

 

В словото си, проф. Вълчев изрази надежда, че прекараното в Юридическия факултет време е успяло да убеди младите колеги , че да си юрист означава не само да имаш едно престижно образование,но да си юрист до голяма степен е въпрос и на призвание. „Според мен това е да различаваш истината от неистината и да свързваш установените факти с онези правни последици, които им придават правните норми“, допълни проф. Вълчев. Той заяви, че борбата за правото изисква и постоянни усилия. „И макар не всеки от нас да има силите за такава борба, всеки от нас е длъжен да си дава сметка за големите обществени очаквания към нас, юристите“, допълни деканът.

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. Анета Антонова, която е и преподавател в Юридическия факултет, поздрави абсолвентите за всички усилия, които са положили по време на обучението си, за да достигнат до деня на своето завършване.

 

2

 

Доц. Антонова изтъкна, че „Хората имат силна вътрешна потребност от правила, от норми за поведение, защото нормите създават организираност на мястото на хаоса. Хаос означава несигурност“. По думите й държавите с добре развита и стабилна правна система единствени са в състояние да осигурят на своите граждани чувство за сигурност, за да изживеят най-пълноценно живота си. „Дайте своя принос за изграждането на обновена, модерна, европейска България, каквато всички ние заслужаваме“ – отправи своя апел към абсолвентите доц. Антонова и обяви випуск 2020 г. на Юридическия факултет за завършен.

Поздрав поднесе и отличникът на випуска Надежда Желева. „Искам да благодаря на всички преподаватели за усилията, подкрепата и търпението, които са проявили спрямо всички нас през изминалите пет години“, каза Надежда Желева и акцентира върху изградената общност през годините и създадените приятелства. 

 

3

 

Служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов също изказа поздравления на абсолвентите от специалност "Право".  Проф. Стоилов изтъкна, че юридическото образование отваря много врати и всички абсолвенти имат възможност да се насочат към редица професии, включително и академична кариера, като станат докторанти и преподаватели.

 

4

 

Съдия Боян Магдалинчев се обърна към абсолвентите като заяви, че денят е празник не само за тях, но и за цялото българско общество, защото страната ни има нужда от млади, ентусиазирани и добре подготвени юристи. „Животът ви очаква с всички свои предизвикателства – изненади, шансове, успехи, в някои случаи и неуспехи. Животът е такъв. Бъдете смели, упорити и следвайте своите мечти. Пожелавам ви в професионалната ви реализация да имате постоянен стремеж към усъвършенстване и ентусиазъм, присъщи за младия човек“, каза още Боян Магдалинчев.

 

5

 

Председателят на Висшия адвокатски съвет адвокат Ивайло Дерменджиев насърчи абсолвентите, ако решат да се присъединят към адвокатурата, да не забравят, че ако съдът говори с актовете си, то адвокатът говори със словото и с пледоарията си. Той посочи, че ще се радва, ако сред тях има колеги, които ще се влеят в редиците на адвокатите и пожела успешен път на най-младите си колеги.

 

5

 

Пред абсолвентите на випуск 2020 г., академично слово изнесе проф. дюн Иван Русчев.

 

6

 

На тържествената церемония, абсолвентите положиха и клетвата на посветилите се в правото.

 

8

 

Церемонията продължи с връчване на дипломите.

 

12

 

0