Премини към основното съдържание

Дипломиране на випуск 2020 г. на специалност „Международни отношения“

На 12 юни 2021 г. се проведе церемония по връчване на дипломите на бакалаврите и магистри от випуск 2020 г. на специалност „Международни отношения“ в Юридическия факултет на Софийския университет.

Церемонията бе открита от декана на Юридическия факултет проф. Даниел Вълчев. Проф. Вълчев изнесе слово, в което припомни за френския историк Жул Мишле, който започвал лекционния си курс, свързан с историята на Обединеното кралство с думите: „Англия е остров“. „Тези дни, докато приготвях това слово, се запитах дали е възможно в едно изречение да обобщя характеристиките на времето, в което живеем, погледнато от мястото, на което живеем. И, разбира се, установих, че това е много трудно. Колкото и банално да звучи, ние живеем в едно сложно, а вероятно ще се окаже и преходно време. Време, както подхранва надежди, така дава и достатъчно причини за нарастващи тревоги“, каза проф. Вълчев. 

dekan

 

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Васил Маринов също отправи своя поздрав към абсолвентите, техните преподаватели и гости. Той заяви, че дипломата, която получават завършващите, е важна, но тя е само един документ, по-важно е онова, което седи зад нея. „Ние вярваме, че зад тези дипломи, които ще получите, седят хора, които знаят, разбират, могат, мислят критично и са в състояние да се справят с разнообразните предизвикателства, които ще поднесе вашият професионален живот“, отбеляза проф. Маринов. Той пожела на всички да бъдат здрави, да имат много професионални успехи, да представят добре Софийския университет пред обществото и да не забравят университета и своите преподаватели.

 

1

 

Отличникът на випуска бакалавър Йорданка Тодорова припомни трудностите през изминалите години, през последните месеци и изрази радостта си, че отново е в Университета сред своите колеги. От името на всички абсолвенти тя благодари на преподавателите си за участието им в техния път. 

 

2

 

Служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов се обърна към присъстващите с благодарност за поканата да присъства на този празничен ден, който бележи следващото начало в живота на абсолвентите. Той изрази увереността си, че днес те изпитват едновременно удовлетворение, но и малко тъга за това че прекъсват постоянните отношения със своите приятели и им пожела най-ценните и най-трайните от тях да запазят и в следващите години.

 

3

 

Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт към Министерството на външните работи, изрази радостта си, че присъства на тържеството и има възможността да сподели празничния ден с абсолвентите и техните преподаватели и родители. Обръщайки се към бакалаврите и магистрите, тя заяви, че пред тях стоят шансове да изберат професионалния път, по който да вървят. 

 

4

 

Доц. д-р Боряна Мусева също приветства младите колеги и изнесе кратко слово. Тя каза, че винаги е изпитвала симпатия към студентите от „Международни отношения“ и изтъкна, че те са избрали да учат специалност, която ще им покаже не само как функционира нашата държава, но и целият свят. „Вие носите една естествена толерантност и отвореност към света, която според мен, с натрупаните познания и култура, биха ви позволили да бъдете ценни специалисти и преди всичко достойни хора“, каза доц. Мусева. Тя призова младите си колеги да не се страхуват и да скачат в студената вода и им припомни, че всяко ново начало е трудно, но те трябва да полагат ежедневни усилия, за да преодоляват естествения мързел.

5

 

Церемонията продължи с връчването на дипломите. 

 

6