Премини към основното съдържание

130 години от основаването на Юридическия факултет. Честит празник!

 

Уважаеми колеги,

Днес, 2 ноември 2022 г., се навършват 130 години от основаването на Юридическия факултет на нашата Алма Матер. Тези 130 години са само началото на едно общо академично пътешествие в света на правната наука и на юридическото образование. Нашите предшественици, на чиито широки и здрави рамене с гордост стъпваме, са ни оставили богато интелектуално наследство, а нашето задължение е да го пазим и надграждаме. Ето защо, с упование в смисъла на нашето дело, с убеденост в ползата от нашата мисия и с увереност в академичното бъдеще на най-стария и престижен български Юридически факултет си поставяме важни цели за следващите 130 години.

Ние искаме да продължим да бъдем огнище на знанието, разпалващо интереса на поколение след поколение юристи и дипломати. Ние вярваме, че трябва да доизвървим дългия и нелек път към заемане на заслуженото ни място в европейската и световна академична общност. Ние ще се стремим да бъдем мост между минали, настоящи и бъдещи поколения юристи и дипломати, между българската и световната наука, между преподаватели, студенти и работодатели, между учени и потребители на научни усилия. Ние осъзнаваме мисията си и неотклонно работим за нейното постигане.

Основният и стратегически ресурс в тази нелека задача сме самите ние – настоящите и бивши студенти, преподавателите и служителите в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Нашата сила е в нашата академична общност, в научните, образователните, но и човешки постижения на всеки един от нас. Нека заедно изградим пътища към познанието, да разпалим стремежа към мъдрост и да така да допринесем за едно по-добро, по-справедливо и по-разумно общество.

Честит празник!

Да живее Юридическият факултет!