Премини към основното съдържание
Откриване

Открита беше новата академична година в Юридическия факултет

На 1 октомври в препълнената 272 аудитория беше открита 127-та учебна година на Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. За първи прага на факултета прекрачиха 400 първокурсници в специалност „Право“ и 70 студенти по „Международни отношения“. 

Новата учебна година беше открита от декана на Юридическия факултет проф. д-р Даниел Вълчев. В словото си той подчерта, че във време на бързи промени и многобройни предизвикателства, университетът изпъква като много специално място. Място на постоянни интелектуални предизвикателства, които потвърждават, че научното любопитство и умението да се формулират и задават въпроси са едни от основните качества на университетския човек. Университетът, напомни проф. Вълчев: „е и място, където приемаме отговорите, до които достигнем, дори тогава, когато те са в противоречие с наши вече изградени представи, вярвания или очаквания“. 

Деканът на Юридическия факултет подчерта и ролята на факултета като водещо звено на Софийския университет от неговото създаване до настоящия момент. Той напомни на студентите и преподавателите, че борбата за правото и за неговите морални основания изисква постоянни усилия и трябва да бъде отново и отново разгаряна от всяко следващо поколение. Проф. Вълчев изтъкна, че всеки от свързаните с ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“ е длъжен да си дава сметка за големите обществени очаквания към хората, завършват най-стария и престижен български юридически факултет. За да се отговори на тези очаквания според него трябва да съблюдавани три основни ориентира: „да се стремим към мира, да постъпваме справедливо, да имаме смелостта да правим избор“.

На колегите си студенти и преподаватели деканът на Юридическия факултет пожела да имат високи изисквания към себе си и към света около тях, да не се примиряват с несправедливото и с грозното, и най-вече никога да не се остават безучастни пред глупостта. Към първокурсниците проф. Вълчев се обърна със съвет да не пропиляват прекрасните години, които ги очакват. Той ги предупреди, че животът ще ги изправя често пред необходимостта да се състезават, като понякога ще печелят, понякога ще губят, но никога не трябва да забравят, че единственият мерител за собствения им успех и развитие са самите те. 

Тържествено слово пред студентите и преподавателите произнесе също проф. д-р Красимира Средкова, един от доайените на Юридическия факултет. Проф. д-р Огнян Герджиков награди отличили се през изминалата учебна година студенти. В рамките на откриването на академичната година бяха обявени и първите носители на стипендиите за студенти по право, предоставени  от Фондация „Кристиан Таков“. 

В края на церемонията по откриване на новата академична година доц. д-р Мартин Белов, заместник декан по международна дейност, дигитализация и виртуална среда на ЮФ представи новата интернет страница на Юридическия факултет. С нейното създаване се прави важна стъпка за развитие на дигитализацията на най-стария юридически факултет в България.